Exotische sperziebonen salade

Geschreven op aug 24, 2016 in Gezonde recepten | Geen reacties

Van juli tot en met september zijn sperziebonen in Nederland te koop van eigen bodem. Sla je slag en maak in deze maanden nog deze heerlijke, exotische sperziebonen salade!
Een lekker en duurzaam recept. In de maanden buiten juli t/m september komen de groene frietjes of uit Nederlandse kassen (iets minder duurzaam, maar nog steeds dikke prima) of uit Marokko, Kenia en Zuid-Afrika… (absoluut niet duurzaam, ook niet als ze biologisch zijn!!).

Ingrediënten:
voor 4-5 personen als bijgerecht of
voor 3-4 personen als volledige lunch/diner

– 600 g sperziebonen, puntjes verwijderd
– 2 sinaasappels, schoongeboend
– 50 g cashewnoten, ongebrand en ongezouten
– 3-4 el extra vierge olijfolie (of een notenolie)
– 1-2 teentjes knoflook, gesnipperd of uitgeperst
– witte peper, versgemalen
– optioneel: zout en/of klein schepje (bruine) suiker

image
Bereiding:

– Gooi de sperziebonen in een flinke pan met kokend water en kook ze vanaf dat moment 5 minuten (dan zijn ze nog lekker knapperig). Giet ze af in een vergiet en spoel ze direct na met koud water (dit stopt het garingsproces en houdt ze mooi groen!).
– Rooster ondertussen de cashewnoten in een koekenpan zonder vet en hak ze daarna grof (pas op: heet!). Houd de cashew’s apart.
– Maak dan de dressing: pak een grote saladeschaal en doe hierin de olijfolie. Pers hierboven een 1/2 sinaasappel uit (andere helft mag je opeten), rasp boven de schaal de schil van de andere sinaasappel (en bewaar deze) en voeg de knoflook en witte peper toe. Roer goed door elkaar met een vork of lepel. Proef de dressing en voeg naar smaak wat zout en/of suiker toe (dit kan nodig zijn bij een bittere olijfolie). Gooi de afgekoelde boontjes bovenop de dressing en schep om, zodat de dressing alle boontjes heeft geraakt.
– Dan pak je de sinaasappel die je geraspt hebt en snijdt langs de schil af, zodat je alleen het frisse vruchtvlees overhoudt. Snijd hier partjes uit en drapeer ze over de salade. Dan de gehakte cashewnoten erover en je exotische sperziebonen salade is klaar!

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter