Spicy gemberthee

Geschreven op mrt 18, 2015 in Gezonde recepten | 6 reacties

Of de gemberthee online kon komen; maar natuurlijk! Deze spicy gemberthee is een verfrissende maar pittige drank die je zowel warm als koud kunt drinken. Persoonlijk vind ik deze spicy gemberthee heerlijk als afsluiter van de dag of op een luie zondagmiddag. Gember verwarmt, geeft energie (zonder uitermate oppeppend te zijn, zoals cafeïne), kan helpen bij ontstekingen en ze zouden kunnen bijdragen je ‘verteringsvuur’ hoog te houden. Zover de traditionele Chinese voedingsleer.

Ik heb gemberthee leren maken op mijn eerste WWOOF adres in Italië, afgelopen zomer. De hete dagen in juni werden regelmatig afgewisseld met koude, natte dagen. Dus lustten we ’s avonds wel iets warms. Ik maakte zelf al wel eens gemberthee, door heet water over in stukjes gesneden gemberwortel te gieten. Mijn mede-wwoofer vond dat maar een slap aftreksel en leerde mij dat voor een goed (en spicy) resultaat de gember geraspt dient te worden en vooral: even laten staan na bereiding. Die avond stond mijn keel in vuur en vlam. N*nd*j*, dat was inderdaad niks met mijn slappe aftreksel van blokjes gember.

Het recept hieronder is onder enige druk geproduceerd, want zelf werk ik altijd ‘op gevoel’. Belangrijk is dat je vooraf bepaalt hoe sterk je hem hebben wil. Ben je nog niet zo toe aan dat brandende gevoel in je keel, dan neem je of meer water of een minder groot stuk gember of je laat de gember minder dan 10 minuten trekken.

Basisrecept voor 1 liter spicy gemberthee

1. Schil een stuk gember (ter grootte van 5 cm lang en 2 cm breed).
2. Rasp de gember boven een pan.
3. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook: laat 2 minuten zachtjes koken.
4. Draai het vuur uit en laat 10 minuten staan, deksel op de pan.
5. Giet de gemberthee in een theepot of glas (en vang de pulp op met een zeefje).
6. Voeg honing naar smaak toe (het verzwakt de pittigheid ook iets).

IMG_5615

Benodigdheden

IMG_5619

Opgevangen pulp

 

IMG_5618

Klaar om te drinken

Als het basisrecept geproefd hebt, kun je gaan variëren.  In principe kun je alle ingrediënten van de Super thee gebruiken: voeg na stap 2 een kaneelstokje, limoen/citroenschil, kurkuma en versgemalen witte peper toe. Laat dit meekoken. Tijdens stap 4 voeg je dan een zakje kamillethee toe. Een heerlijke variatie op het basisrecept!

Ps. Wie leuke ideeën heeft voor de restverwerking van de pulp, laat het me weten 🙂

6 Reacties

  1. Ruben
    30 januari 2016

    Hoi Teuni
    Op aanraden van mijn arts twee keer per dag gember thee drinken.
    Vandaag dus aan de slag gegaan met jou recept. Volgens mij is het goed gelukt en het smaakt prima !

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      30 januari 2016

      Oh wat goed Ruben! Lekker drankje he? Super gezond en zeker met deze donkere dagen ook nog eens lekker verwarmend.

      Reageer
  2. C.van Wijk
    5 februari 2016

    Hoi Teunie,
    Wat een goed idee. Ik ga straks op de markt meteen gember kopen.
    Je hebt een geweldig leuke site.
    Groetjes Christien.

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      5 februari 2016

      Dank je Christien! Benieuwd wat je van de spicy drank gaat vinden.
      Groetjes, Teuni

      Reageer
  3. Els ten Cate
    23 augustus 2018

    Voor het verdere gebruik van de pulp:

    Doe het in een afsluitbaar bakje.
    Koop een flesje Slimpy (suikervrije limonadesiroop)
    in de smaak citroen.
    Giet over de pulp tot ze onder staat.
    Doosje sluiten en een nacht in de koelkast bewaren.
    Pulp uitzeven .
    Heerlijk op kaasboterham en allerlei soorten jams.

    Eet smakelijk.
    Els.

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      24 augustus 2018

      Klinkt goed Els! Is het niet te vezelig tussen je tanden? Ik ga het proberen!

      Reageer

Laat een reactie achter