Kijkje in de keuken van een medevaster

Geschreven op mrt 10, 2015 in Gezondheid | Geen reacties

Vandaag een kijkje in de keuken van een medevaster, omdat ik hoop dat je daaruit steun, inspiratie en doorzettingsvermogen kan putten! Vandaag vertelt Vera over haar eerste weken vasten en vooral over de jokers die zij inzette.

Beste medevasters en voedingsfanaten,

Het is mij een eer dat ik een bijdrage mag doen aan de blog van Voed Jezelf. We zijn nu drie weken onderweg met de #40dagenvastenactie 2015 en de eerste drie jokers heb ik opgesnoept. Wát heb ik genoten!

De eerste drie jokers
Joker 1 kwam van pas toen ik langsging bij een Poolse cursist van de Franse les om een hele reeks Nederlandse encyclopedieën op te halen, jawel. Hij wilde ervan af en ik was er blij mee: goed geregeld. Ik dacht ik laad die boeken in de auto en weg ben ik… Echter, de Poolse gastvrijheid gebiedt anders: man en vrouw zaten op mij te wachten met thee en versgebakken marmercake. Niks: snel snel vlug vlug. Tijd en aandacht. Dat was mij de eerste joker meer dan waard.

De tweede joker ging naar een overheerlijk, tongstrelend dessert van restaurant De Pijp in Groningen. Zeer de moeite waard… elke hap smaakt anders!

Nummer drie van de zes jokers heb ik ingeruild voor een stukje niet te versmaden HEMA roomtaart, wederom bij een cursist thuis waar ik wekelijks Franse les geef en keer op keer warm word onthaald.

Het is wel duidelijk wat – zoals de Franse zeggen – mijn “péché mignon” oftewel mijn zoete zonde is… taart, koek en toet! Alcohol en koffie laat ik makkelijk staan, al kijk ik wel uit naar een geurende cappuccino met mooie schuimkraag en een goed glas rode wijn met Pasen.

En verder…
Wordt er ook nog een beetje afgezien door mevrouw Vera? Tot nu toe gaat het enkel nog over zoete zaligheden. Zeker. Elke dag staat er bij mij chocola op tafel voor mijn lieve cursisten. Zelf doe ik het met de geur van cacao… Feestjes vier ik vrolijk mee, zonder de chips, wijn en negerzoenen te beroeren en ik sla de koekjes bij de thee dapper af. Tijdens het avondeten ben ik minder streng. Mayonaise mag, alsook vette jus. En vruchtensappen staan bij mij ook niet op de verboden lijst.

Goede voornemens
Ik ben een vaster van het eerste uur (met hier en daar persoonlijk gedoogbeleid) en elk jaar probeer ik gebruik te maken van mijn verhoogde discipline tijdens de vastentijd om iets nieuws in mijn leven te integreren. Vorig jaar was dat koud nadouchen (geïnspireerd door “the iceman” Wim Hof) en ik doe het nog steeds. Brrrr… heerrrrlijk! Dit jaar wil ik meer kwaliteit, aandacht, eerlijkheid en ambacht in mijn leven. Een hele mond vol en concreet gezegd: zo min mogelijk naar de supermarkt en zoveel mogelijk naar de bakker voor brood, naar de slager voor vlees en groente van de groentebuur.

Ik wens jullie nog iets meer dan drie mooie vastenweken! Dat gaat vast lukken met Voed Jezelf.

Vera Verhagen

Laat een reactie achter