Mini muffins

Geschreven op feb 24, 2015 in Gezonde recepten | Geen reacties

Een leuk en lekker bakrecept en ook nog eens easy peasy. Voedingswaarde per mini muffin houden jullie nog tegoed; ik had nog even geen zin in het rekenwerk. Je kunt deze mini muffins eten als gezonde snack in je vastentijd, bij een kopje thee of als ontbijtmuffins! Lekker snel ’s ochtends of handig voor een onderweg-ontbijt.

image

Ik heb het recept gejat van een vriendin. Zij maakte ze zonder ei en ik maak ze mét (met de valse hoop dat ze iets meer zouden gaan rijzen; niet gelukt, vandaar ‘mini’). Als resultaat moet je geen fluweelzachte of sponzige muffin verwachten. Het is nou eenmaal een gezondere variant zonder roomboter, suiker en meel en zonder die 3 krijg je meer het resultaat van een mislukte scone: klef, compact, stevig, een ‘bite’ en niet mierzoet. Het smaakt prima hoor, al is het alleen maar omdat ze gezond zijn. Kom, we gaan beginnen!

Ingrediënten (voor 20 stuks)

 • 2 (rijpe) bananen, fijngeprakt
 • 200 ml melk
 • 2 eieren
 • 10 gedroogde pruimen, in stukjes
 • 5 gedroogde abrikozen, in stukjes
 • paar walnoten, in stukjes
 • 200 g havermout
 • mega snuf kaneel
 • iets mindere snuf 5-spices kruiden (mengsels van peper, anijszaad, venkelzaad, kruidnagel en kaneel)
 • snuf zout (liefs Jozo met jodium)
 • kokosrasp naar keuze (hoe meer deste vaster, vezel- en calorierijker het wordt!)
 • muffinvormpjes

Bereiding

Meng eerste alle natte ingrediënten in een kom: banaan, melk, ei, pruim, abrikoos en walnoot. Dan alle droge ingrediënten in een andere kom: havermout, kaneel, 5-spices, zout en eventueel kokosrasp. Voeg ze samen en mix ze goed door elkaar. Laat dit ‘beslag’ even rusten en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Vul ondertussen de vormpjes tot tweederde met beslag en schuif ze ten slotte in de voorverwarmde oven. Bak ze goudbruin in 30 minuten. Laat ze afkoelen en haal ze uit de vormpjes: op deze manier kun je ze ook perfect invriezen.

Laat een reactie achter