Spelt met groente en vis

Geschreven op feb 11, 2015 in Gezonde recepten | Geen reacties

Een heerlijk recept waar alle voedingsstoffen behouden blijven. Eet je altijd maar weer pasta, aardappelen en rijst? Maak dan eens gekookte spelt: een volle graankorrel met een bite.

Koken met andere graansoorten. Sinds mijn WWOOF ervaring in Italië afgelopen zomer doe ik het met regelmaat. Ze zijn ontzettend voedzaam en passen daarom perfect binnen het plaatje van Voed jezelf. Daarnaast geeft het variatie in de avondmaaltijd. De maaltijd hieronder is super simpel te bereiden en zowel warm, lauw als koud erg lekker. Enige dat je nodig hebt, is voorbereiding!

Ingrediënten (1 persoon)
– 50-100 gram rauwe spelt
– Stronkje broccoli
– Halve winterpeen (of paar kleine worteltjes)
– 1 stukje kabeljauw (of andere witvis)
– Peper en zout
– Olijfolie (extra vierge)
– Kerriepoeder

Bereiding
1. Week de spelt 3 uur in een (grote) pan met water. Dit kan ook een avond van te voren (langer weken is geen probleem). Giet de spelt af en spoel deze even om. De spelt moet vervolgens minimaal 1 uur op zachtjes vuur gaar koken. Ga ondertussen lekker iets anders doen!

2. Kom na een half uur weer terug en  snijd de broccoli in kleine roosjes en de wortel in plakjes van 1-2 cm. Breng een laagje water in een nieuwe pan aan de kook en voeg hier de wortel aan toe, na 5 minuten voeg je ook de broccoli toe (erbovenop). Weer 5 minuten later (of misschien 10) zijn beide groentes beetgaar. Giet de groente af (bewaar het kookvocht en drink later op: gratis vitamineshot!) en houd ze met een deksel op de pan warm (zonder vuur).

3. Breng ondertussen in een andere pan (ja, wel veel pannen met dit gerecht) een laagje water aan de kook en voeg de vis eraan toe. Kook de vis gaar in 8-10 minuten (hang ook af van de grootte en soort van de vis, check bereiding op de verpakking). Giet de vis af (en drink dit vooral niet op…).

4. Als het goed is, is de spelt nu ook bijna klaar. Je kunt de spelt afgieten en de vis in stukjes snijden. Alles is nu klaar en gaar! Voeg alles (groente en vis) in de pan van de spelt. Peper en zout toevoegen en husselen. Pak een mooi bord en dien op. Nu het allerbelangrijkste: als een echte Italiaan giet je de olijfolie rijkelijk over je maaltijd. Maak af met wat kerriepoeder.

Smakelijk!

IMG_4960

Laat een reactie achter