40dagentijd 2016

Geschreven op jan 30, 2015 in Gezondheid | 12 reacties

Leuk dat je meedoet met de 40dagentijd. Vorig jaar zijn we voor de tweede keer met honderden enthousiaste aanhangers de uitdaging aangegaan en velen hebben het met succes afgerond. Zelfs de radio toonde interesse in ons evenement. Vasten is hot! Heb je nog nooit gevast of wil je je geheugen weer even opfrissen? Lees dan hier wat regels.

De belangrijkste regels

1. Bevrijd je huis van alle ongezonde narigheid. Wat hier allemaal onder verstaan wordt, lees je later.
2. Het vasten loopt van Aswoensdag tot Pasen: 10 februari t/m 26 maart 2016 (dit is inclusief 6 jokers).

3. Er zijn 6 jokers in te zetten; van oudsher waren dit de zondagen waar het vasten even werd losgelaten. Het meest verstandige is om er elke week 1 in te zetten op een dag dat het vasten té lastig is (bijv. bij een speciale gebeurtenis of omdat je anders gewoon op een dag de snoepkast plundert uit frustratie). Het is niet de bedoeling dat je helemaal losgaat op deze dagen, maar een bewuste keuze maakt om je joker in te zetten.
4. Je eet minimaal 3 gezonde hoofdmaaltijden per dag (aanvullen met gezonde tussendoortjes); zwangeren of sporters passen dit aan naar eigen behoefte.
5. Eet bescheiden porties; eet tot je voor 80% verzadigd bent.

Allemaal leuk en aardig die regels, maar wat mogen we dan niet eten en wat juist wel? En wat moeten we in huis halen? Per voedingsgroep geef ik aan wat je kunt kiezen. Grofweg komt dat gewoon neer op gezond eten. Eet je per ongeluk een keer iets wat er niet in thuishoort.. maak er geen drama van! 

Groente en fruit
Deze groep is belangrijk om voldoende vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Aan fruit zit een limiet (max 3 stuks per dag), maar aan groente niet. Dit omdat fruit veel meer suikers bevat.

Granen, bonen en aardappelen
Ook deze groep is belangrijk voor vezels en een aantal vitamines. Daarnaast zorgen ze voor langdurige energie als je voor de volkoren varianten gaat. Dus weg met de witte pasta en rijst! Hieronder staan de ‘doorsnee’ gezonde keuzes, maar ook de wat onbekendere alternatieven:

Zuivel, vlees, vis en vervangers
Deze groep levert je de nodige eiwitten. Natuurlijk is het prima als je in deze periode ook je vleesinname wil minderen, maar zorg voor voldoende vervanging. Eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa intact blijft en dat je verzadigd raakt na een maaltijd.

Vetten
Vetten zorgen voor verzadiging en leveren essentiële vetzuren die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Ga hier niet onnodig op bezuinigen. Denk aan olijfolie, avocado of een handje noten!

Drinken
Drink elke dag voldoende! Minimaal 1,5 liter per dag. Zeker als je een koffiefanaat bent, zal het niet gemakkelijk worden. Ga op zoek naar een bijzondere thee, bijvoorbeeld bij Simon Lévelt, of koop een lekkere Yogi Tea. Of voor grote koffiedrinkers: beperk je koffiegebruik en maak een afspraak met jezelf. Bijvoorbeeld maximaal 2 kopjes per dag, alleen koffie vóór 12 uur ’s middags of cafeïnevrije koffie.

Wat laatste tips

 • Vasten = geen calorieën tellen of jezelf uithongeren. Neen. De website heet niet voor niets Voed Jezelf!
 • Begin niet te streng! De grootste valkuil is om te streng van start te gaan en daardoor na een paar dagen af te haken. Maak voor jezelf speerpunten: wat vind jij belangrijk om te bereiken? Als je veel koffie drinkt, maar eigenlijk niet zo’n snoepkont bent. Focus je dan op je koffiegebruik. Niet ineens naar nul, maar maak een kleine doelstelling. Begin mild en pas je doelen aan zodra je merkt dat je een stapje strenger kunt gaan. Vasten is ook je eigen grenzen bewaken!
 • Wanneer je twijfelt aan de waarheid van je honger stel jezelf dan de volgende vraag: zou je nu een boterham met kaas lusten? Of een kop soep? Een stuk fruit? Of een bakje magere kwark? Kortom iets ongelooflijks saais? Als het antwoord nee is, dan heb je te maken met lekkere trek. Is het antwoord ja, dan hoef je dit niet te negeren; voed jezelf met een goed tussendoortje of gezonde (tussen)maaltijd.
 • Wil je na één portie noten (of iets anders) doorgaan voor een tweede portie? Dan ben je aan het snacken. Stop direct en verzet je zinnen.
 • Weet je van jezelf dat je gemakkelijk je vinger door de pindakaas haalt? Of ‘per ongeluk’ teveel cashewnoten eet? Kies dan voor alternatieven. Voor mij werkt het bijvoorbeeld om in plaats van pindakaas een pompoenpasta te kopen en in plaats van cashewnoten kan ik beter walnoten kopen. Met beide overeet ik mezelf niet, omdat ik ze niet dé lekkerste vind.

Geef je ook op via het 40dagentijd evenement op Facebook, dan blijf je op de hoogte van de laatste updates.

Succes en Voed jezelf!

12 Reacties

 1. Pookie van Wijk
  12 februari 2015

  Een gedachte die ook helpt:
  Trek trekt weg!

  Reageer
 2. Karoline
  18 februari 2015

  Klinkt interessant maar niet gemakkelijk.
  Een aantal gezonde zaken hier vind ik ronduit vies en ik ben een koffie verslaafde !! Waarom is koffie trouwens in de ban ??
  Dacht dat dat een positief effekt op de spijsvertering had ?

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   18 februari 2015

   Beste Karoline,

   koffie is nou eenmaal ook oppeppend en voor de meeste ronduit verslavend. Zoals je zelf ook al zegt, dus reden meer om het te laten staan!

   Reageer
 3. Patricia
  18 februari 2015

  Ik zie nergens een email staan om contact met je op te nemen?
  Ik vroeg mij af of de groep op gesloten kan worden gezet? Nu ziet iedereen de berichten die je in de groep zet terwijl anderen zich er juist aan ergeren en zich ermee gaan bemoeien . Het is juist fijn om een gesloten groep te hebben zodat je alles kan delen wat je moeilijk vind zonder dat je anderen 200 fb vrienden zich ermee gaan bemoeien. Als hij open blijft ga ik er bijvoorbeeld niet steeds berichten in plaatsen , en ik weet zeker dat er meer er zo over denken en het hun weerhoud van berichten plaatsen.
  Graag hoor ik een reactie terug.
  Mvgr,
  Patricia

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   18 februari 2015

   Beste Patricia,

   e-mail is info@voedjezelf.nl, staat bij “over”. De groep besloten maken gaat nu volgens mij niet meer; dan had ik er een groep van moeten maken ipv evenement. Of als je anders weet: graag! Ik vind je opmerking namelijk wel heel waardevol.

   Groeten,
   Teuni Verhagen

   Reageer
   • Patricia
    18 februari 2015

    Je kan bij privacy volgens mij veranderen in gasten en genodigden. En anders kun je altijd een besloten groep aanmaken en iedereen uitnodigen die meedoet of de link in het evenement plaatsen. Ik sprak net mijn vriendin en die post ook niks omdat ze niet wilt dat iedereen het kan lezen dus ik zou zeker een groep aanmaken. Als je er hulp bij nodig hebt wil ik je evt wel helpen.

    Reageer
   • Patricia
    18 februari 2015

    Je kan bij privacy volgens mij veranderen in gasten en genodigden. En anders kun je altijd een besloten groep aanmaken en iedereen uitnodigen die meedoet of de link in het evenement plaatsen. Ik sprak net mijn vriendin en die post ook niks omdat ze niet wilt dat iedereen het kan lezen dus ik zou zeker een groep aanmaken. Als je er hulp bij nodig hebt wil ik je evt wel helpen.

    Reageer
 4. Teresa
  18 februari 2015

  Dag Teuni,

  Ik heb nog een korte vraag. Mag ik ook dadels gebruiken om iets te zoeten, bijvoorbeeld een cake. En mag ik rauwe chocolade wel toevoegen aan mijn havermout of is chocolade helemaal uitgesloten?

  groeten Teresa

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   18 februari 2015

   Beste Teresa,

   Dadels zijn prima om ergens in te verwerken, maar in mijn opzicht is cake een grote no-go (gebak). Rauwe chocolade ook prima, want volgens mij eet je dat niet echt om te snoepen.

   Groeten Teuni

   Reageer
 5. EMMY
  27 februari 2015

  Ik begrijp de zin van gezonde voeding, ik begrijp ook de zin van vasten, ik begrijp de combinatie van gezonde voeding en vasten ik begrijp echter niet waarom koffie niet mag. Als je zegt dat koffie oppeppend is en daarom niet mag dan zou bouillon ook niet mogen want dat is ook oppeppend. Wat is er trouwens uberhaupt mis met ‘oppeppend’. Ik werk in een ontzettend drukke baan in onregelmatige diensten, vaak geen tijd voor pauze of eten; …en drinken uit een bidon die in je buurt staat. Na een late dienst een vroege dienst…..fysiek drukke diensten en geestelijk nog meer, werk op een continu hoger alertheidsniveau om geen fouten te maken ten aanzien van de gezondheid van andere mensen. Ik ben niet verslaafd aan koffie, ik gebruik geen cocaine of andere verslavende oppeppende drugs, ik kan wel weer opgepept raken van een kopje koffie op zijn tijd. Dus…….ik vast, ik eet gezond, ik snoep niet, ik drink geen alcohol, ik drink meer thee, meer water en MINDER koffie maar ik vind helemaal geen koffie een straf en dat heb ik niet verdiend..( vind ik zelf 🙂 )

  Reageer
 6. Vera
  9 februari 2016

  Morgen begint de veertigdagentijd 2016. Ik heb zitten dubben… doe ik weer mee, de ja of de nee… En ik ben eruit: ja, ik doe weer mee!

  Met de steun van Voed Jezelf zie ik het zitten. Dank je, Teuni!

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   9 februari 2016

   Ja Vera, ik twijfelde zelf ook als een gek. Maar ach, waarom niet!

   Reageer

Laat een reactie achter