Overnight oats

Geschreven op jan 26, 2015 in Gezonde recepten | 3 reacties

Dit weekend was ik op de camping. Jazeker. Met een dik pak sneeuw verbleef ik samen met 1 neef en 2 nichten in een mini-chalet op een prachtige camping in Dwingeloo. We deden onderzoek naar een nieuwe locatie voor het familieweekend dat ons zo dierbaar is. Zoals gewoonlijk passeerde het onderwerp voeding ook weer even de revue. We aten ’s ochtends havermoutpap en een van mijn nichtjes herinnerde me weer aan de ‘overnight oats’.

IMG_5448

Overnight barley

Oats is de Engelse term voor haver. Maar sinds ik als wwoof’er 3 maanden in Italië heb gewerkt, eet ik veel vaker de onbekendere graansoorten. Zoals gerst, spelt, boekweit en rogge. Als je ‘overnight’ maakt, dan gebruik je daar altijd de vlokken van granen voor. En je maakt het dus de avond van te voren klaar, zoals de naam al verklapt. Het meest ideale aan dit ontbijt is dat je ’s ochtends direct kunt aanvallen. Ik gebruikte voor dit ontbijt gerstvlokken (Engels: barley) en kocht deze gewoon bij de Jumbo.

Voor 1 persoon
– 4-6 eetlepels gerstvlokken
– 1 eetlepel lijnzaad
– 1 eetlepel kokosrasp
– melk naar keuze, tot de vlokken kopje onder staan
– snuf kaneel
– handjevol bevroren frambozen (diepvries)
– optioneel: walnoten en kwark

Bereiding
Voeg alles, behalve de walnoten en kwark, bij elkaar in een kom en roer goed door. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast. Haal de kom ’s ochtends uit de koelkast en breek er wat walnoten overheen. Voor de mensen die ’s ochtends meer eiwit binnen willen krijgen, adviseer ik er wat kwark bovenop te lepelen. Eet smakelijk!

Een paar tips
– Overnight werkt echt niet als je het diezelfde ochtend nog klaarmaakt. De vlokken absorberen gedurende de nacht namelijk de melk en worden daardoor lekker zacht en makkelijk verteerbaar.
– Het is eigenlijk een heerlijk zomers ontbijt, maar in de winter ook heerlijk als je het ontbijt eerst even op kamertemperatuur laat komen.

3 Reacties

 1. Vera
  14 februari 2015

  Na dit geslaagde winterkamperen heeft nicht 1 dit ontbijt gelijk in praktijk gebracht. Heerlijk!

  Reageer
 2. marleen
  19 februari 2015

  Hoi, ik lust geen melk en week het alvast in met kwark. Waarom doe je de kwark er ’s avonds niet in? Is dat niet slim?
  Gr. Marleen

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   20 februari 2015

   Kan ook Marleen! Maar ik vind zelf de andere optie met melk ook lekker. Puur kwestie van smaak! Groeten, Teuni

   Reageer

Laat een reactie achter