Chiapudding

Geschreven op mei 16, 2014 in Gezonde recepten | 2 reacties

Chiazaad staat bekend als zogenaamd ‘superfood’. Er wordt nog flink gebakkeleid over wanneer een product ‘superfood’ mag heten, maar wat we wel weten is dat het een erg voedzaam zaad is waar je (chia)pudding van kunt maken! Het kan dienen als ontbijt of als gezond dessert.
Het zaad barst van de eiwit, gezonde vetten (waarvan een heleboel alfa-linoleenzuur = ALA = omega-3-vetzuur = gezond) en voedingsvezel. Daarnaast ook nog calcium, fosfor en mangaan (dit zijn belangrijke mineralen en spoorelementen). Andere eetbare zaden, zoals sesamzaad bevat ook reuzeveel calcium en fosfor. Genoeg theorie, snel naar het recept! Dit recept moet eerst nog een nachtje de koelkast in, dus be prepared:

chiapudding

Ingrediënten
– 1 banaan of halve mango of 1 perzik (houd eventueel wat achter als topping)
– 250 ml kokosrijstemelk (van Coconut Dream) of een andere plantaardige melk (zoals amandelmelk)
– 3 el chiazaad
– snufje zout
– 1 el kokosrasp (optioneel)
– snufje kaneel (optioneel)
– 2 el havervlokken (optioneel)

Bereiding
Pureer met een staafmixer het fruit met de plantaardige melk tot een glad geheel. Giet de gladde massa in een kom of mooi schaaltje en voeg hier de chiazaadjes aan toe en een snufje zout. Nu goed doorroeren (anders krijg je klontvorming). Dit is het basisrecept. Voeg hier naar eigen smaak kaneel, kokosrasp en/of havervlokken aan toe (als je bijvoorbeeld extra energie kunt gebruiken). Dek af met plastic folie en laat een nachtje in de koelkast staan. ’s Ochtends is je pudding klaar om te eten!

Tip: ook Action en Kruidvat verkopen tegenwoordig chiazaad. Meestal stukke goedkoper dan in de natuurwinkel. Ook op de markt is het aanbod tegenwoordig groot.

2 Reacties

 1. Ellen
  12 juni 2014

  Is al het “superfood” van kruidvat/action ook van goede kwaliteit, of toch minder?

  Alvast dank voor je antwoord

  Ellen

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   14 juni 2014

   Hoi Ellen, om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Ik weet de afkomst van deze producten niet en ook niet hoe de productie ervan is. Dus het blijft een beetje grijs gebied… Groetjes Teuni

   Reageer

Laat een reactie achter