Havermoutpap met moerbeien

Geschreven op apr 29, 2014 in Gezonde recepten | 4 reacties

Mijn moeder is aan de havermout en dat mag in de krant. Sterker nog, ze is door mij persoonlijk bekroond tot de koningin der havermoutpap. Haalde ze een jaar lang haar neus op voor deze ‘warme prak’, eet ze nu niets anders meer. Mama is voor mij het wandelende voorbeeld van wat voedzame voeding voor je kan betekenen (ondanks dat je al slank en relatief gezond bent). Dus voel je vooral aangesproken om door te lezen!

Vastgeroest
Voor jaar en dag at mama elke ochtend 2 sneeën bruinbrood met halvarine en appelstroop en dronk hierbij een glas Alpro Soya Bosvruchten aka ‘zoete meuk’ (ze is lactose-intolerant en vond de naturelle sojamelk niet weg te krijgen). Om vervolgens in de vroege ochtend alweer klapwiekend van de honger op de ontbijtkoek af te stormen. Het waren de pieken en dalen van haar onstabiele bloedsuikerspiegel. Ze kon nooit 2 of 3 uur zonder eten. Heel subtiel heb ik haar verteld hoeveel suiker ze met dat ontbijt wel niet naar binnen werkte en uiteindelijk ging ze dan met enige tegenzin over op de magere kwark met fruit en noten.

Doei suikerdips 
Wat bleek? Haar energie werd beter en ze kon haar lunch gemakkelijk eens een keertje uitstellen (zonder ontbijtkoek tussendoor). Ze had in het begin moeite om de hele bak op te krijgen, maar het vulde haar maag dan ook veel beter. Dit is het effect van de eiwitten uit kwark, deze verzadigen extreem goed! Herken je jezelf in het bovengenoemde ontbijtkoek-verhaal, dan loont het om het gehalte aan eiwit in je ontbijt op te hogen (door kwark, ei of noten).

De overstap
Op een dag ging mijn moeder dan ineens aan de havermoutpap. Mijn ogen vielen uit mijn oogkassen. Ze was verslingerd geraakt aan deze ‘warme prak’! Heel soms, bij haast, valt ze terug op de kwark, maar meestal staat zij ’s ochtends de allerlekkerste havermoutpap ooit te bereiden. Hoe je die maakt? Lees het recept hieronder:

IMG_2549

Stappenplan voor de lekkerste (suikervrije) havermoutpap ooit:

1. Sla de wekker uit en strompel direct naar de keuken (in pyjama of badjas).

2. Giet 200-250 ml sojamelk (zonder toegevoegde rommel, bijvoorbeeld de merken Lima en Natumi) in een pannetje en zet het alvast op het vuur.

3. Schep hier 4-6 eetlepels havermout (oats) bij.

4. Doe hier 1 eetlepel moerbeien doorheen en voeg een snufje JOZO zout toe (voor de nodige jodium die je normaliter uit je brood haalt).

5. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren!

6. Zet het vuur uit en voeg in stukjes gehakte gedroogde abrikozen (ongezwaveld, dus bruinkleurig) en/of dadels en walnoten toe.

7. Strooi er wat kaneel overheen en roer goed door.

8. Nu het belangrijkste: zet een deksel of schoteltje op het pannetje en ga douchen, aankleden, de hele mikmak.

9. Keer terug naar de keuken, roer door de havermout, doe in een kom en eet op!

10. Keuzevrijheid: je kunt een half appeltje meekoken in het recept (zie foto) of de pap aftoppen met plakjes banaan of verse aardbeien.

Dankzij de moerbeien smaakt de pap heerlijk zoet, zonder dat je hiervoor suiker of honing hoeft toe te voegen. Suikervrij, daar hou ik van!

4 Reacties

 1. Aukje
  6 mei 2014

  Hoi Teuni,

  Klinkt lekker! Ik ga het zeker uitproberen.
  Top, al die gerechten die je online zet. Ik heb er al een heleboel uitgeprobeerd 🙂

  Groetjes Aukje

  Reageer
 2. Vera
  16 januari 2015

  Hihihi! Wat een leuk verhaal : ) en ik herken me er zeker in. Havermout is voor mij ook het beste ontbijt dat er is!

  Reageer
 3. vroon
  18 februari 2015

  Nog beter is om de havermout een nacht te weken. Dat breekt het fytinezuur in de havermout af. Ik zet mijn havermout in volle biologische melk met een paar rozijnen erin of fijngehakte andere zuidvruchten te week. In de ochtend aan de kook brengen, vuur uit, 5 minuten met je bordje op de pan laten rusten, eventueel nog wat kaneel, fruit en een klein lepeltje honing of ahornsirooop en klaar! Overigens is sojamelk niet geschikt voor wie een langzame schildklier heeft of waarden die hier tegen aan liggen. Soja hindert de opname van schildklierhormoon en ook de omzetting van T4 naar T3 in de weefsels. Overigens maak ik ook mijn zelfgebakken brood met een niet-kneden methode gepaard gaand met een lange koele rijsperiode (minstens 12 uur). Ook dit breekt fytinezuur af en maakt daarmee de opname van vitaminen en mineralen gemakkelijker. Bovendien worden brood en pap door resp. lange rijs/lange weekperiode veel lichter verteerbaar. Het ligt niet meer als een steen op je maag.

  Reageer

Laat een reactie achter