40 dagen vasten: het einde

Geschreven op apr 23, 2014 in Gezondheid | Geen reacties
40 dagen vasten: het einde

Zo. De 40 dagen vasten zitten erop. Ben jij helemaal los gegaan op gebak, koffie, patat en wijn? Of ben je in alle gematigdheid de Paasdagen in gegaan? Lees hier hoe het mij is vergaan.

Ik sloot mijn vastenperiode af in Groningen, waar het ook ooit allemaal begon. Zaterdag nog geleefd volgens de regels en zondag was het dan zover: de Paasbrunch! Denk je dat ik helemaal los ging? Koffie? “Hm, eigenlijk niet zo’n trek in.” Paaseitje? “Hm, eerst even ontbijten.” Speculaasje? “Nee dank je.” Ik wist even niet hoe ik het redelijkerwijs moest opbouwen, of jawel, dat wist ik eigenlijk wel. Mijn lichaam vertelde mij namelijk precies wat ik wel en niet wilde eten. Ik genoot van de langgekoesterde witte boterham met roomboter en hagelslag, ik at een lekker broodje met aardbeien en met appelstroop en kaas en tot slot een gekookt eitje.  Ik voelde geen behoefte om mezelf helemaal vol te proppen. Juist van bovengenoemde genoot ik met volle teugen. Mijn smaakpapillen draaiden overuren.

Cappuccino, wijntje, hapje, taartje, chocola…
Later die zondag streken we neer bij Flinders voor mijn eerste kopje koffie. Een cappuccino met sojamelk. Hmmmmmm, die was erg lekker. Waar ik voorheen nog wel eens een tweede kon pakken, was eentje nu meer dan genoeg. Later die dag gingen we uit eten bij Moro en mochten we ons eerste glaasje wijn drinken. De smaak van een glas rosé in de namiddagzon was niet te versmaden. Oh, dat had ik toch wel gemist. Na 2 glazen snel over op het water, want ik was al behoorlijk beneveld. Na een heerlijke maaltijd sloeg ik het dessert af en dronk ik later nog een lekker glaasje Bailey’s in de kroeg. De dag was prima zo. Maandag at ik mijn eerste stukje chocola en een stuk cheesecake bij Toet. To die for. Al met al fijn om de teugels weer te laten vieren en niet meer over alles te hoeven nadenken, maar ook prettig om nog een bepaalde rem erop te houden.

Wat heeft het opgeleverd?
Zaterdag werd ik door Radio 1 benaderd en diezelfde dag gaf ik een kort interview over de vastenactie van Voed jezelf. Luister de uitzending hier terug. Het dekt niet helemaal de lading, maar het is toch een leuk stuk geworden. Veel van de deelnemers aan de vastenactie hebben er een hele hoop aan overgehouden. Via Facebook vroeg ik naar jullie bevindingen en ik doe graag een kleine greep uit de meest genoemde reacties:

– Trots en sterk! Jullie zijn massaal trots dat je zo’n lange tijd hebt gevast en dat is helemaal terecht.
– Wat kilo’s lichter. Voor sommige een prettige motivatie om een nieuw eetpatroon door te zetten.
– Bizar hoe groot de sociale druk is als het gaat om eten en alcohol, maar eigenlijk prima zonder kunnen.
– Fitter zijn en automatisch meer zin om te sporten.
– Bewustwording; wat stop je allemaal (onbewust) in je mond.
– Dat je geluk ook uit andere dingen kunt halen en dus onafhankelijk zijn van eten.
– Het besef dat luxe niet vanzelfsprekend is en dat we leven in een wereld van overvloed.
– Nieuwe producten leren ontdekken en daar ook smaakvolle maaltijden van bereiden.

Wauw! Dat is precies waar deze periode voor bedoeld was! Zelf wil ik dan nog graag toevoegen dat ik blij ben dat ik weer kan luisteren naar mijn eigen lichaam. Dat zij en ik weer dezelfde taal spreken.

Houd goede gewoontes vast
Je hebt niet voor niets 40 dagen mee gevast. Waarschijnlijk hoopte je er iets aan over te houden of beter gezegd: iets niet aan over gehouden. Zoals bijvoorbeeld die koffie “verslaving” die je nu doorbroken hebt met een nieuwe, lekkere thee of de blokjes-kaas-aanval rechtstreeks uit je werk die je nu hebt verwisseld voor een zakje wortels op de aanrecht. Dat ga je toch niet weer ineens allemaal over boord gooien hè? Nee. Zonde. Een paar voornemens die ik met mezelf heb gemaakt:

– Niet meer dagelijks koffie drinken (en sowieso nooit meer slechte koffie!)
– Niet aan de aanrecht eten (altijd funest)
– Vaker een dagje zonder brood
– Fruit en groente als ‘basis’ tussendoortje
– Niet altijd ‘ja’ zeggen tegen dingen waar je diep van binnen geen trek in hebt (luister naar je lijf en doe niet altijd mee aan de sociale druk).
– En oja, ik blijf lekker koud nadouchen. Heerrrrrrlijk!

Wat heb jij aan het vasten overgehouden en welke goede gewoontes ga je vasthouden?

Hopelijk tot volgend jaar!

Laat een reactie achter