Bananenbrood

Geschreven op mrt 10, 2014 in Gezonde recepten | 14 reacties

Een heerlijke vervanger voor je normale boterhammen en ook nog eens lekker en voedzaam. Een recept dat al honderdmaal is gepost en herzien op allerlei foodblogs, maar mijn oog viel op de eenvoudige variant van foodblogger Vera de Nood. Ik heb het recept wat aangepast en gebruik kokosmeel (niet te verwarren met geraspte kokos), omdat ik de smaak van kokos erg waardeer. Houd je hier niet van? Houd dan 200 gram speltmeel in totaal aan. Heb je een glutenallergie? Gebruik dan boekweitmeel. Het brood blijft compacter, omdat er geen gist in het brood zit.

Ingrediënten (voor 15 plakken)

  • 170 g speltmeel (te koop bij natuurwinkels, zoals Ekoplaza)
  • 30 g kokosmeel (”)
  • 1 tl bakpoeder (bijv. zakjes van Dr. Oetker)
  • 1 tl kaneel
  • mespuntje zout (niet per ongeluk uitschieten…)
  • 4 rijpe bananen, geprakt
  • 3 eieren, opgeklopt
  • 80 g rozijnen

Bereiding
1. Week de rozijnen in warm water voor minimaal 15 minuten. Je kunt ze ook een hele nacht laten weken (geweekte rozijnen verbranden minder snel).

2. Verwarm de oven voor op 180ºC.

3. Meng dan alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel en zout) in een kom (vooral het bakpoeder moet goed gemengd worden. Doe je dit niet dan heb je een grotere kans op een ‘misvormd’ brood waarbij het ene deel meer rijst dan het andere).

4. Voeg dan de geprakte banaan toe en de opgeklopte eieren (je kunt hiervoor een mixer gebruiken, maar met de hand kan ook).

5. Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef en voeg deze toe aan het beslag.

6. Stort het beslag in een ingevet cakeblik en bak het broodje in 45 minuten goudbruin.

bananenbrood_heel
7. Laat het broodje afkoelen en snijd er ongeveer 15 plakken van.

bananenbrood_gesneden
8. Bewaar in de koelkast en eet dezelfde week op of vries de plakjes in.

Per plak bevat dit brood ongeveer 110 kcal, dat is iets meer dan een reguliere snee brood (1 sneetje volkoren brood levert 90 kcal), maar op dit brood hoeft eigenlijk geen beleg, nou vooruit een dun laagje boter misschien!

Samen met een stuk fruit een super handige lunch on-the-go.

14 Reacties

  1. Marion Verhagen
    11 maart 2014

    Hoi Teuni,

    hoe groot is het bakblik dat je gebruikt hebt?

    Gr mama

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      11 maart 2014

      Hoi mama, het cakeblik heeft de normale afmetingen van 30 bij 11 cm, maar een iets kleinere kan ook, aangezien het deeg toch niet veel rijst.

      Reageer
  2. Roos Kamps
    14 maart 2014

    Heee Teuni!
    Waar haal jij kokosmeel?
    Groetjes, Roos

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      14 maart 2014

      Ha Roos! Ik heb de kokosmeel gehaald bij Ekoplaza in Den Bosch. Daar hebben ze echt ALLES. Enige nadeel: je zit meteen met een halve kilo te kijken.

      Reageer
      • Roos Kamps
        14 maart 2014

        Oké, dat is goed om te weten! Mogen we anders van jou een deel van het kokosmeel overkopen?

        Reageer
        • Ans Duijghuisen
          22 maart 2014

          Ik heb nog niet gekeken maar denk dat ze het bij de Schoffel ook wel hebben.

          Reageer
  3. Nikkie
    7 april 2014

    Hoi Teuni,
    Leuk recept! Kun je ipv kokosmeel ook ander meel gebruiken of wordt de smaak dan minder?
    Groetjes Nikkie

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      7 april 2014

      Hoi Nikkie,
      Je kunt dan gewoon 200 gram speltmeel pakken en eventueel wat kokosrasp toevoegen. Net iets anders, maar ook lekker!

      Reageer
  4. Janneke
    5 februari 2015

    Hallo Teuni,

    Hoeveel koolhydraten bevat dit bananenbrood?

    Groetjes Janneke

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      11 februari 2015

      Hoi Janneke,

      dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Ik heb de berekeningen nu niet paraat. Je zou het zelf kunnen invoeren in Eetmeter (mijn.voedingscentrum.nl) en dan delen door het aantal plakken dat je snijdt.

      Groetjes Teuni

      Reageer
  5. maartje
    4 mei 2015

    Kan je speltmeel vervangen door tapiocameel?

    Reageer
  6. maartje
    4 mei 2015

    ps..kunt u mij dat mailen? bovenstaande vraag?

    Reageer
  7. Lex Gaakeer
    8 mei 2016

    Wat is de voedingswaarde van dit bananenbrood qua vetten, eiwitten enzovoort?

    Reageer
    • Teuni Verhagen
      18 mei 2016

      Het brood bevat ongeveer 100 kcal per plak en tamelijk wat koolhydraten (ivm meel en banaan). Eiwit voornamelijk een beetje uit ei.

      Reageer

Laat een reactie achter