De voorbereiding op het vasten

Geschreven op mrt 3, 2014 in Gezondheid | 12 reacties

Je doet mee aan de vastenuitdaging. Allereerst wil ik zeggen dat je nu al ongelooflijk trots op jezelf mag zijn! Je gaat er veel voor terug krijgen, maar het wordt ook een pittige uitdaging. 40 dagen is niet niks en je zult soms voor lastige momenten komen te staan. Om enkel mee te doen voor het afvallen, vind ik te kort door de bocht, maar het is een prima strategie om een gezonder eetpatroon te starten en vast te houden. De regels kwamen al eerder aan bod, maar onderstaande afbeelding geeft goed weer waar vasten nog meer voor staat.

fotovastenVergeving
Koester je nog wrok tegen iemand of iets? Los het op en laat het los. Zonde om al die ballast alsmaar mee te sjouwen.

Aandacht
Eet met aandacht, ofwel: voed jezelf met aandacht. Neem de tijd voor je maaltijden en eet ze niet voor de tv of achter de computer. Proef met al je zintuigen!

Solidariteit
Door dit evenement samen aan te gaan, zit het met de solidariteit wel snor. We maken immers hetzelfde door en samen staan we sterker dan alleen.

Tot jezelf komen
Tijd voor jezelf nemen kan lastig zijn in ons drukke bestaan, maar het is een kostbaar goed (en niet alleen in de vastentijd). Kijk eens in je agenda waar je een gaatje kunt reserveren voor ik-tijd. Het hoeft maar 10 minuten per dag te zijn of desnoods 1x per week een langere tijd. Geniet van de zon, maak een wandeling, luister muziek, neem een powernap, doe niets… Doe iets waar je blij van wordt!

Eerlijkheid
Eet je voor jezelf of voor een ander? Ben eerlijk naar jezelf. Je zult gaan merken dat de sociale druk die heerst omtrent eten en drinken gigantisch groot is. Eerlijk gezegd de grootste hindernis die ik elk jaar weer moest nemen. Of het nou gebak op het werk is, dat ene wijntje bij een etentje of de zelfgebakken appeltaart van je schoonmoeder. Een simpel antwoord als: “Nee, ik ben aan het vasten” voldoet in deze periode.

Nadenken
Waarom eet je wat je eet? Eet je als je je verveelt, uit emotie, bij stress of bij vermoeidheid? Een mooiere periode als deze komt er niet om dat te onderzoeken. Wellicht zijn er ook wel dingen die je al heel lang wilt, maar niet tot uitvoering brengt. Schrijf ze op, bespreek ze met naasten en laat ze tot leven komen.

Overige doelstellingen
Zoals je al merkt, draait het vasten niet alleen om het aspect ‘eten’, maar kun je meerdere punten aandacht geven. Om je wat inspiratie te geven, zet ik hier mijn eigen “extra” doelen neer:

 • Eerder naar bed gaan
 • 1x per week yoga of meditatie beoefenen
 • Vaker een boek lezen of goede muziek luisteren
 • Minder gebruik van tv, smartphone en tablet etc.
 • Elke douchebeurt eindigen met een koude straal (brrrrrr…)

Actielijst:
1. Maak voor jezelf helder waarom jij mee wil doen. Doe het voor jezelf, zorg dat de motivatie vanuit jezelf komt.

2. Verwijder alle lekkere dingen uit huis en zorg voor een goede basisvoorraad gezonde producten, zoals groente, fruit, volkorengranen, eieren, kwark en noten.

3. Maak een lijst met producten waar jij een groot zwak voor hebt en hang dat op de koelkast. Ieders lijstje kan er een tikkeltje anders uitzien, maar de basis zou bij iedereen grofweg hetzelfde moeten zijn. Saboteer de boel niet. Een voorbeeld: “Alcohol doet mij niks, dus ik kan gewoon elke avond een wijntje blijven drinken”.

4. Plan je 6 sjoemeldagen alvast in en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan. Wanneer heb je een uitje, feestje of etentje en bovenal: welke momenten vind jij het dubbel en dwars waard om je joker in te zetten?

5. Doe morgen (dinsdag) al gezonde boodschappen. Een tip hierbij: volg de buitenste ring in de supermarkt en begeef je zo min mogelijk in de middelste gangen. Maak komende week bijvoorbeeld deze heerlijke omelet, powerlunch of bonenschotel klaar!

Succes met dag 1! Dat lukt je VAST en zeker.

12 Reacties

 1. veronie
  3 maart 2014

  deze ‘vastenbloem’ motiveert enorm, ik heb er zin in …
  en de koude nadouche is eerst bbrrrrr, maar later hhhhhmmmmmm
  fris en fruitig, vast en zeker

  Reageer
 2. Karin
  3 maart 2014

  Fijn deze overdenkingen, die houden me bij de les! Vooral “aandacht” is voor mij een aandachtspunt…

  Reageer
 3. Vera
  3 maart 2014

  Dank voor deze mentale voeding Teuni! Ik houd de bloem in mijn achterhoofd de komende zes weken…

  Reageer
 4. Sarai
  4 maart 2014

  Heel tof, dit. Bedankt Teuni!

  Reageer
 5. Ans Duijghuisen
  4 maart 2014

  Wat fijn deze ondersteuning. Die zal ik nodig hebben. En de recepten ga ik zeker uitproberen. Succes iedereen.

  Reageer
 6. Karin
  4 maart 2014

  Ik heb nog wel een vraag: ik heb sinds kort de sauna ‘ontdekt’ tot grote vreugde van mijn hubbie. Voor mij was dat een extreem luxe gevoel, maar tegelijkertijd juist vanwege het feit dat ik daar helemaal tot rust kom, niets hoef, totaal mag (moet) ontspannen. Is dat dan een luxe die ik me zou moeten ontzeggen deze periode of valt dit juist onder ‘aandacht’ en ‘tot jezelf komen’?

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   4 maart 2014

   Hoi Karin, je kunt de sauna er gewoon lekker in houden hoor! Juist goed om tot jezelf te komen inderdaad! Geniet ervan!

   Reageer
 7. Ans Duijghuisen
  4 maart 2014

  Met 4 eetmomenten per dag bedoel je dan 4 maaltijden of 3 maaltijden plus een tussendoortje?

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   4 maart 2014

   In principe wel Ans. Dan kan een tussendoortje dus wat rauwkost, een stuk fruit of een glas karnemelk zijn. Mocht je het nou toch een keer te kwaad krijgen, dan hoef je echt niet flauw te vallen van de honger, maar probeer het dan zo gezond (en saai) mogelijk op te lossen. Kopje verse soep, snoeptomaatjes, etc.

   Reageer
 8. Odette
  4 maart 2014

  Ik heb nagedacht… (alvast) over hoe ik een goede invulling kan geven aan deze uitdaging qua voeding. Ik eet al vrijwel zonder tussendoortjes en extraatjes. Ik heb besloten dat ik meer vis ga eten in deze periode ten koste van vlees. Misschien ook wel vaker vegetarisch.

  Reageer
  • Teuni Verhagen
   4 maart 2014

   Mooie doelstelling Odette, minder vlees eten tijdens het vasten is van oudsher natuurlijk ook de bedoeling. Wat vaker peulvruchten op het menu dus 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter