40 dagen vasten: de uitdaging

Geschreven op feb 16, 2014 in Gezondheid | Geen reacties

In de middeleeuwen deed men het al: vasten. Tegenwoordig hoor je het veel minder, al is er wel een trend gaande sinds het boek Het Vastendieet van Michael Mosley verscheen. Ik begon met mijn eerste vastentijd al ver voor deze hype.

fotovastenHoe het begon…
Tijdens een verblijf in Groningen bij mijn lievelingsnicht Vera, een paar jaar geleden (toen ik nota bene Brabant was ontvlucht in verband met carnaval), kwam het bij een uitgebreid ontbijt aan bod. Mijn tante vroeg: “Ik ga vanaf woensdag een stapje terug doen. En jullie?” Wij, totaal onwetend, hadden geen idee waar we een stapje terug mee zouden moeten doen. Nou, dat hebben we geweten. De week erna deden wij voor het eerst mee met de 40 officiële vastendagen van de eerste woensdag na carnaval tot aan Pasen. We dronken geen koffie en alcohol en aten geen chocola, snoepjes en koekjes meer. De regels vormden zich als vanzelf gedurende het weekend, maar kregen meer vorm in de jaren erna. Steeds meer ‘volgelingen’ kregen we ook. Op het eerste gezicht keken mensen afkeurend: “Waarom zou je dat jezelf aandoen?”. Maar over een ding waren mijn nicht en ik het glashard eens: Vasten is afzien, en afzien maakt het leven daarna weer een stukje mooier, meer om te waarderen, meer om van te genieten. En zodoende werden vrienden om ons heen geprikkeld om mee te doen en staan we inmiddels voor ons vierde jaar. Dat kan groter, dachten we dit jaar. We maken er een evenement van via Facebook en IEDEREEN kan mee doen! Daarnaast elke week een update met de vorderingen en tips van Teuni. Dat smaakt toch naar meer?

Waar komt vasten vandaan?
Vasten betekende in de Middeleeuwen vooral: om religieuze redenen geen vlees eten. Religieuze redenen die vooral in het Oude Testament zijn terug te vinden. Boetedoening en onthouding moeten de mensen dichter bij God brengen. Men vermoedde dat vlees eten zou leiden tot vleselijke passies. Pas later ging ook de gezondheid daarbij een rol spelen en werden meer voedingsmiddelen gemeden. Er kwamen meerdere stromingen in Nederland, waarbij in het Noorden het jaarrond sobere en goedkope maaltijden werden gegeten en in het Zuiden de oorspronkelijke vastenvoorschriften werden aangehouden. Wat betekende dat vlees eten prima was, maar in bepaalde perioden niet. De dagen voorafgaand aan de 40-daagse vasten voor Pasen stopte je je, voor de laatste keer, goed vol met vlees. Het is niet voor niets dat deze dagen carnaval heten. De herkomst kan met redelijke zekerheid worden herleid van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat vertaald naar het Nederlands zoveel betekent als “afscheid van het vlees”. Wij geven onze eigen (moderne) draai aan het vasten, waarbij vooral soberheid deze dagen zal kleuren. Een reset van je smaakpapillen, waardoor de volgende maaltijd weer iets wordt om niet te vergeten.

Durf jij de uitdaging aan?
Er wordt een evenement aangemaakt op de Facebook pagina van Voed jezelf waar je als “liker” voor wordt uitgenodigd. Wil je meedoen, maar heb je mijn pagina nog niet geliked? Doe dat dan meteen even hier. Dan kan ik je alsnog voor het evenement uitnodigen. De spelregels worden t.z.t. prijs gegeven, dus houd Facebook en/of mijn blog goed in de gaten!

Namens de harde (vasten)kern,

Teuni en Vera (ook een gerenommeerd docent Frans, kijk eens op haar website Franse Lente).

Laat een reactie achter