Vruchtentruffels zonder suiker

Geschreven op dec 30, 2013 in Gezonde recepten | Geen reacties

Heerlijk, een lekkere traktatie op z’n tijd. Maar na alle overdaad van de afgelopen feestdagen wil je misschien wel even pas op de plaats maken. Daarom heb ik een verantwoord recept waarvoor je niet hoeft te vrezen, mits je het houdt bij 1 of 2 stuk(s). Je kunt ze invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Lekker voor bij de koffie of thee. Of misschien wel als zoet hapje bij het glaasje champagne dat je morgenavond op 31 december gaat drinken! Een een mooie bijkomstigheid is dat deze traktatie geheel gluten-, lactose- en suikervrij is.

vruchtentruffels

Zoals je inmiddels misschien wel door hebt na het lezen van mijn vorige blogs, haal ik mijn inspiratie voor recepten vaak uit alle b(h)oeken en gaten. Een paar maanden terug was ik aan het neuzen in mijn moeders boekenkast en kwam hier een geweldig, oud kookboek tegen: Eten van Moeder Aarde (oorspronkelijke titel: diet for a small planet). Zoals de titel al deed vermoeden, stonden hier alleen maar recepten in op basis van plantaardige producten. Nou ben ik persoonlijk geen planteneter, vegetariër en/of veganist, maar ik ben wel een voorstander van minder vlees eten, omdat dat nu eenmaal beter is voor onze planeet en dierenwelzijn. Afijn, zo bladerde ik dus door het kookboek heen en kwam na een parade van linzen en kapucijners deze verrukkelijke plantaardige truffels tegen.

Ingrediënten (voor 6 stuks)

40 g pindakaas (of andere notenpasta)
25 g boekweitmeel
20 g rozijnen
20 g dadels, fijngehakt
scheut soja- of amandelmelk
bakje met een laagje geraspte kokos
bakje met een laagje cacaopoeder

Bereiding

Meng in een kom pindakaas en het meel (voor het kneden kun je het beste je handen gebruiken). Giet er de melk bij en voeg de rozijnen en dadels toe. Kneed nog even door. Als het mengsel te droog is, doe je er wat melk bij, als het te vochtig is wat meel. Draai er 6 balletjes van en rol de ene helft door de kokosrasp en de andere helft door de cacaopoeder. Laat ze in de koelkast opstijven en klaar is kees. Bon appetit!

Dit was tevens mijn laatste blog van 2013. Voed Jezelf zal in 2014 in het teken staan van mijn ontdekkingsreis. Een reis waarheen? Naar geluk, langs kronkelige paden van zelfontplooiing, om zo mijn droom en passie na te jagen. Ik wens jullie het beste voor 2014 en zal jullie via mijn blog blijven verrassen met verantwoorde recepten, weetjes en wie weet wat allemaal nog meer!

Laat een reactie achter