Smoothie – slim of niet

Geschreven op sep 13, 2013 in Gezondheid | Geen reacties

In het dagelijks leven coach ik veel mensen naar een vitaler en vooral voedzamer voedingspatroon. In mijn werkende leven heb ik dan ook al vele soorten eetpatronen mogen beoordelen. En een ding wat ik echt pas in de praktijk geleerd heb, is dat geen enkel mens hetzelfde is dus ook niet hetzelfde reageert op voeding. De een wordt wakker met honger, de ander kan pas na 2 uur iets eten. Weer een ander kokhalst bij de gedachte aan kwark in de ochtend en de ander eet zo een omelet met groentes weg. Zie hier, de verscheidenheid van de mens en meteen wat mijn werk zo uitdagend maakt.

fruit-925202_1920Nu zie ik ook de hype rondom shakes en smoothies voorbij komen en daarom wilde ik hier op mijn blog aandacht aan besteden.  Want smoothies zijn toch mega gezond? Afijn, dit verdient wat uitleg.

De meeste smoothies -elke smoothie- die je kant en klaar uit het koelvak haalt, zijn ongezond. Aan het gros van de smoothies wordt geen suiker toegevoegd (goed nieuws), maar ze bestaan enkel uit gepureerd fruit (goed nieuws). Het slechte nieuws is echter dat er veel fruit nodig is om tot een gevuld flesje te komen.  In fruit zit van nature fruitsuiker (fructose) en deze vullen in vloeibare vorm helaas niet zo goed. Test het maar in de praktijk: 3 stuks fruit eten verzadigt veel beter dan 3 stuks fruit in vloeibare vorm. Tevens zorgt deze boost aan fruit ook voor een piek in je bloedsuiker en dat wil je liever niet. Bottom line: too much of a good thing is a bad thing. Er moet naast fruit dus nog iets extra’s toegevoegd worden om deze bloedsuikerpiek te voorkomen, en dan komen eiwit, vet en vezels in beeld. Want deze remmen de opname van suiker in je bloedbaan. Maak je smoothie dus zelf met onderstaande tips!

Tips voor een gezonde, voedzame smoothie:

– verwerk zowel fruit als groente in je smoothie (voorbeelden van groente: paksoi, spinazie, andijvie, bieten, bleekselderij, boerenkool, sla, komkommer, wortel, witlof). Rauwe groentes als sperziebonen, bloemkool en broccoli even blancheren van te voren.

– verwerk er een eiwit- of vetrijk component bij (eiwitpoeder (whey), kwark, yoghurt of kokosolie)

– of eet er een eiwit- of vetrijk component bij (omelet, gekookt ei, bakje kwark, stukje avocado)

– vul aan met een deel vloeistof (koe-, geiten-, soja-, haver-, rijste-, kokos of amandelmelk en een deel water)

– optioneel: gebruik vezels in je smoothie (voeg wat havermout toe of lijnzaad)

– tip: stukjes banaan, mango of avocado maken je smoothie lekker romig

Wanneer drink je een smoothie?

Op elk moment van de dag! Ben je een slechte ontbijter? Wil je een stevig tussendoortje? Krijg je doorgaans te weinig groente binnen? Snel even wat ‘eten’ voor het sporten? Een herstelmaaltijd na het sporten? Voilà, de oplossing is nabij. Check hier mijn meest favoriete smoothie.

Laat een reactie achter