Oat Cookies

Geschreven op aug 19, 2013 in Gezonde recepten | Geen reacties

Havermout wint steeds meer terrein. Dat komt omdat havermout een aantal fijne eigenschappen bevat. Zo staat het bekend als een langdurige energieleverancier (waardoor je na een bordje havermout moeiteloos door kunt tot de lunch), het zou goed zijn voor het cholesterolgehalte en het is glutenvrij (handig bij een glutenallergie). Havermout bevat veel koolhydraten, wat het voor sporters ideaal sportvoer maakt. Daarnaast bevat het ook de nodige eiwitten, vetten, vezels en mineralen. Havermout is er in hele vlokken of als geplette korrel, van de laatste maak je snel en gemakkelijk havermoutpap (bij de Engelse bekend als porridge). Helaas gruwelen veel mensen hiervan. Jammer, want een goede havermoutpap is om van te smullen. Maar wat kun je er nog meer mee? Juist, koekjes bakken!

havermout-koekjes

Zelf heb ik een groot zwak voor koekjes, maar probeer hier zo weinig mogelijk aan toe te geven door ze niet in huis te halen. Dus toen mijn tante uit Ierland deze heerlijke, zelfgemaakte koekjes mee bracht naar het familieweekend, was ik verrast door de gezondheid en eenvoud ervan. En zo ben ik beland bij alweer het tweede recept dat bestaat uit havermout. Dit recept bewijst dat een koekje best gezond kan zijn, zonder kilo’s suiker en pakjes boter.

Ingrediënten (8-10 stuks)

150 g havervlokken of -mout
150 g zonnebloem- en pompoenpitten (andere noten, zaden en pitten kunnen ook)
flinke scheut neutrale of notenolie (bv. sesamolie)
50 g rietsuiker
1-2 eieren

Bereiding

Verwarm de hetelucht oven voor op 175⁰C. Leg alvast een bakplaat klaar met bakpapier erop. Voeg de havermout en de pitten samen in een kom. Giet hier de olie door en voeg de suiker toe. Mix dit door elkaar heen en voeg 1 of 2 eitjes toe. Het moet de boel lichtjes binden. Pak een klein handje van het ‘beslag’ en druk dit plat (rondjes of vierkantjes) op de bakplaat. Herhaal dit tot het ‘beslag’ op is. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes. Bak ze aan elke kant 10-15 minuten (verschilt per oven) en houdt ze goed in de gaten, verbranding ligt op de loer, en zwarte randjes verpesten de gezondheid en de smaak! Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed af te sluiten trommel.

Tips:

– Voeg stukjes gedroogd fruit toe, zoals rozijn, dadel, abrikoos of vijg. Je kunt de suiker dan weglaten. Het gedroogde fruit van te voren wel even wellen in warm water, dan verbanden ze niet.

– Kindvriendelijke variant: maal alle ingrediënten fijn in een blender of keukenmachine. Gebruik in deze variant havermout en geen havervlokken! Gebruik leuke vormpjes, zoals in de foto hieronder te zien is. Een gegarandeerd succes bij kinderen!

foto_koekjes

Smakelijk!

Laat een reactie achter