Vitamine B en actieve vrouwen

Geschreven op jul 17, 2013 in Sportvoeding | 2 reacties

B-vitamines zijn water-oplosbare vitamines. Er zijn 8 verschillende soorten, gezamenlijk noemen we deze ook wel het vitamine B-complex. Bijna alle vitamines van het B-complex werken ondersteunend voor een gezonde energievoorziening, hartfunctie, huid, spijsvertering & een goed zenuwstelsel en gezichtsvermogen. Kortom, ze zijn onmisbaar voor actieve vrouwen! Lees het overzicht van alle B-vitamines met elk hun belangrijkste functie én een top 3 van de belangrijkste voedingsbronnen.

crossfit-534615_1920

Soort Naam Belangrijkste functie Waar zit het in? Bijzonderheden
B1 thiamine Verbranding van koolhydraten paranoten pijnboompitten granen (havermout, boekweit, quinoa)
B2 riboflavine Bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress lijnzaad amandelen pompoenpitten
B3 niacine Energievoorziening cashewnoten ei banaan Kan ook gemaakt worden uit het aminozuur tryptofaan
B5 pantotheenzuur Vorming van hormonen rundvlees ei yoghurt
B6 pyridoxine Vorming van rode bloedcellen hazelnoten banaan bulgur
B8 biotine Gezond haar & huid noten sojabonen ei
B11 foliumzuur Goed functionerend immuunsysteem spinazie spruitjes broccoli Verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje
B12 cobalamine Gezonde rode bloedcellen zalm kabeljauw ei Voorkomt bloedarmoede

 

Kans op tekorten?
Als je gevarieerd eet en voldoende van alle producten eet, is de kans klein dat je tekorten oploopt. Er zijn wel uitzonderingen, als je bijvoorbeeld veel snelle koolhydraten (=suiker) binnenkrijgt uit je dagelijkse voeding (denk aan: zoet broodbeleg, cruesli, witbrood, chocolade, koek, snoep, frisdrank, chips en vruchtensap) is de kans groter dat je een hoop waardevolle B-vitamines verliest. Dit geldt ook bij veelvuldig gebruik van koffie, alcohol en sommige medicatie (zoals de pil, antibiotica en medicatie voor diabetici). Bij het ervaren van veel stress en/of intensief sporten is het tevens aan te raden om in overleg met een (sport)voedingsdeskundige een breed samengesteld B-complex met goed opneembare B-vitamines te slikken.

Vegetarisme & veganisme
Eet je geen vleesproducten, dan is de kans groter dat je B-vitamines tekort komt. Vegetarische vervangers voorzien niet altijd in de behoefte, aangezien tofu en tempé bijvoorbeeld geen vitamine B12 bevatten. Eet je helemaal geen dierlijke producten, dan wordt het haast onmogelijk om genoeg B-vitamines binnen te krijgen. Plantaardige producten, zoals algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze zou een mindere werking hebben.

En nu?
Zoals je ziet zijn noten, zaden, pitten, vlees, vis, ei, groente en fruit de leveranciers van veel B-vitamines. Het is daarom aan te raden deze dagelijks te eten om te voorzien in je dagelijkse dosis B- vitamines. Vermijd snelle koolhydraten en neem bij klachten of speciale situaties contact op met een (sport)voedingsdeskundige voor deskundig advies.

Dit artikel was eerder al te lezen op de website van WomenOn.

2 Reacties

  1. Kimbery
    31 mei 2017

    Hoi teuni,
    Toen ik deze website zag werd ik lichtelijk geïnspireerd om af te vallen en ik vind dit super gaaf wat je doet voor werk ik ben trots op hoe u deze website onderhoud etc

    Reageer

Laat een reactie achter